Jac Schoonen - vijvers

Heb het stokje overgenomen van Chris Koudenburg. Die samen met Danny Touw op dit idee is gekomen. Ik werd verzocht om iets te schrijven over mijzelf en/of hobby’s. Hier mijn verhaal dan.

 

Zelf zit ik nog niet zo lang bij de club, dus ik weet nog niet de interresses van al de leden, wat ze interessant vinden om te lezen. Ook mijn hobby is reizen, maar ik heb ook andere hobby’s. Zoals de computer, muziek (blues), vijvers (tuinen) etc. Is zal het hier alleen over mijn vijver hebben. Even wat voorgeschiedenis. Ik ben intussen al 3 keer verhuisd en in elke tuin hebben we wel een vijver gehad. In de eerste tuin heeft het voorgevormde plastiek vijvertje geen lang leven beschoren. Nadat mijn zoon (kon al een beetje stappen!!) bij de buren 2 tuinen verderop, via de coniferenhagen in die vijver bij de eend gedoken was, is deze gedempt. De tweede tuin(vijver) was alweer een maatje groter en wat jaren verder (±10 jaar) en was gemaakt met vijverfolie. Met het lantaarnpaaltje ernaast hebben we er diverse avonden naast gezeten om te genieten.


De huidige vijver is gemaakt van vijverrubber en moest zonodig uit Luxemburg komen, omdat deze daar goedkoper was. De vijver is ongeveer 6 à 7 meter lang bij 4 meter breed en dik 1 meter diep, dus je snapt wel dat dit een flinke rol was in de kattebak. Het is maar goed dat de douane niet zo streng meer is, anders had ik hem nog moeten uitrollen misschien. Om te kijken of er toch niemand inlag. Mijn huidige vijver is bij (oud) collega’s wel bekend als “de Gele Vijver”. Naast deze vijver heb ik nog een ronde en vierkante vijver bij het terras.


In al die jaren, vooral in begin. De nodige aquarium’s gehad en lid geweest van “de Zwarte Neon”. Nu al ongeveer 8 jaar lid van “de Vijvervriend”. (www.de-vijvervriend.nl) In deze club heb ik al flink carriere gemaakt. Van lid, via penningmeester ben ik nu de voorzitter. In deze club doe ik, samen met nog 3 bestuursleden het een en ander organiseren. Bijvoorbeeld in de gracht rond het Tongerlohuys (museum van Roosendaal), hebben we i.v.m. 20 jaar bestaan van de vereniging waterlelie’s geplant. Tevens de gracht schoongemaakt, want deze ligt in het centrum, dus er ligt regelmatig artikels in, waar je wel een hoofdstuk apart aan kunt besteden.


Ook geven we advies bij grote projekten zoals deze seniorenflat Rozenhof in Roosendaal. Langs heel dit appartementencomplex ligt een vijver die aan het verlanden was. De gemeente heeft deze geheel opgeschoond en hij ligt er weer fris bij.

Maar het voornaamste is wel de jaarlijkse terugkeer van de uitstapjes. Ik noem het tuindagen waar we een route uitzetten waarlangs we dan met de club langs gaan en de kroon op het werk is wel het uitstapje met de bus. Dit jaar naar de plantentuin van Belgie in Meise bij Brussel. Met aansluitend een diner.


We staan ook wel eens op braderieen. Zo zie je maar weer. Er is van alles te doen en dan heb ik het nog niet over het bijhouden van de webpagina’s. Ik hoop dat jullie een idee krijgen, wat je als gepensioneerde kunt doen.

 

Groeten, Jac Schoonen