Martin Peeters

Mijn verhaal: wanneer, hoe, en waarom ik met pensioen ging. En wat ik nu doe.

 

Het is 2006, pensioenregels zijn veranderd. Je kunt nu kiezen, of vanaf 55 met pensioen of doorwerken tot 65. Het wordt voor mij, ben al jaren gescheiden, nu tijd om na te denken wanneer ik met pensioen wil gaan en wat ik dan ga doen. De Pensioencalculator word geïntroduceerd en de Levensloop regeling is er. Blijf ik doorwerken, stop ik eerder en wanneer dan wel. Normaal zal ik 1 januari 2012 officieel met 60 jaar met pensioen gaan, maar door de nieuwe regels van toen wil ik nadenken wat te doen.

 

Alles op een rij zetten

Met de 60 pensionering zou betekenen dat ik 42 jaar bij SNC Moerdijk heb gewerkt. Zelf vind ik 40 jaar eigenlijk wel lang genoeg. Uitgaande van 40 jaar arbeid zal betekenen dat ik in 2010 op 1 september met pensioen moet gaan, ben dan 58. Dit betekent ook dat ik met Levensloop moet beginnen, en met rekenwerk moet ik 1/2 jaar kunnen overbruggen met de Levensloop. Verder moet ik mijn vakantiedagen van 2010 inzetten.

 

Camper kiezen

Nu ik het financiële op een rij heb staan, ben ik gaan nadenken wat ga ik doen. Ik hou van reizen, heb aardig wat reizen gemaakt in het verleden naar de USA, Canada, Australië, Peru en Ecuador en de Galapagos Eilanden. Dat Zuid-Amerika trekt mij wel, althans Ecuador en Peru, mensen hebben niet veel nodig en zijn toch gelukkig. Het wordt dus reizen na mijn pensionering, dit besluit heb ik nu wel genomen. Maar hoe? Met een boot? Met een Camper? En wat doe ik met mijn huis in Zevenbergen? Wil ik daar blijven wonen? Na wat wikken en wegen ben ik er uit. Ik ga met de camper rondtrekken en het wordt ook mijn definitief "huis". Ook nu moet ik weer nadenken hoe ik dit ga financiëren.

 

Ik moet eerst weten of ik het rondtrekken met een camper wel leuk vind, daarom heb ik voor mijn vakantie van 2008 en 2009 een camper gehuurd voor 6 weken en ben naar diverse plaatsen geweest, Italië, Oostenrijk, Tjechië en nog een paar ander Europese landen. Die vakanties bevallen mij wel, heerlijk de vrijheid met je eigen huis rondtrekken.

 

Zo dus nog "even" een camper uitkiezen voor de toekomst. Erg makkelijk gezegd, maar er zijn zoveel verschillende merken en types. Ik denk aan een camper groter dan 3.5 ton, dit betekent dat ik mijn vrachtauto rijbewijs moet gaan halen, uiteindelijk is dit niet gelukt omdat ik afgekeurd ben voor mijn ogen. Mijn rechter oog ziet maar voor 10% en dat is te weinig voor het "grote" rijbewijs. Dus het wordt een camper tot 3.5 ton, die mag je wel met een "klein" rijbewijs besturen.

 

Nu nog even eentje kiezen...... Elk jaar wordt in Düsseldorf de grootste camper beurs ter wereld gehouden en daar zal ik wel even kiezen, dacht ik..... maar de keuze is wel zo groot..... dat kiezen wordt nog niet zo eenvoudig... Ben in 2008 en in 2009 naar die beurs gegaan en langzamerhand ben ik er uit. Het is een kwestie van welk merk/model ik niet wil, dan blijft vanzelf de juiste camper over. Omdat ik het gehele jaar in de camper wil wonen, ben ik voor kwaliteit gegaan, een "Mercedes" onder de campers worden ze de wel genoemd, een Hymer en het model is ook duidelijk, de Hymer B 692 SL, 7 meter lang en kost "maar" 85.000 Euro.

 

 

Weer die financiën

Oops, €85.000 basisprijs en met de extra's die ik wil, kost de Hymer €125.000 !!!! Hoe moet ik dat gaan financiëren? Die extra's zijn o.a. extra goede matrassen voor het bed, een scooterdrager, een satelliet schotel voor TV EN Internet.... ja altijd en overal internet via de satelliet (later blijkt dat nog niet zo eenvoudig te zijn), een extra grote koelkast, een gril/bakoven, airco, een grotere motor met meer pk's en nog wat kleine zaken. Het zijn allemaal extra's die samen zo'n €30.000 kosten, lijkt wel een echte Mercedes.

 

Nee, €125.000 heb ik niet op mijn spaarrekening staan. Om niet naar de bank te hoeven gaan blijft er maar een ding over, mijn huis in Zevenbergen verkopen. Eenmaal te koop gezet is er binnen 7 dagen een koper die het minimale geboden heeft wat ik er voor wil hebben, zo dat is snel geregeld.... let wel dit is in 2010 gebeurd.. een half jaar voordat ik met pensioen ging....

 

Mijn afscheid, 1 September 2010

Mijn huis is verkocht maar ik moet nog 1 maand werken voor mijn pensionering. Ik woon nu 1 maand in mijn camper en sta al die tijd aan het haventje van Etten-leur. Op 1 september 2010 rij ik met mijn huis naar het parkeerterrein ten zuiden van MEOD. Stel mijn camper op zodat de genodigde voor mijn afscheid, hem kunnen bewonderen.

 

Na de nodige speeches vertrek ik rond half tien en rij ik al zwaaiend naar mijn collega's weg en verlaat Shell Moerdijk.