Sociëteit


Kerstdiner afdeling Zeeland

Op donderdag 19 december kun u weer deelnemen aan het traditionele Kerstdiner in hotel Terminus te Goes.

Voor deelname kunt u zich opgeven bij Kees de Wee, tel. 0113-221712 / 06-52677914 of per e-mail c.dewee@tele2.nl. Graag voor of op 10 december. De kosten bedragen €26,00 exclusief drankjes. Af te rekenen bij de receptie van het hotel. We verwachten u om circa 17.00 uur in de lounge van het hotel. Bij aanmelden opgeven of u voor hoofdgerecht vis of vlees wenst.


Soos Asten bijeenkomst 4 juli 2019

Met een knipoog naar Asterix en Obelix … rare jongens (en meisjes), die ± 250 VOEKS-leden in Oost-Brabant en Limburg; hebben ze eindelijk een soos waar ze elkaar maandelijks ongedwongen kunnen ontmoeten - en dan zie je ze nauwelijks. Een prima centrale plaats, gemakkelijk te bereiken, van alle gemakken voorzien - en hoeveel kwamen er deze donderdagmorgen in de gezellige brasserie van hotel Nobis binnenwandelen … slechts vier dames en vijf heren. Negen bezoekers dus, vijf uit Brabant waaronder een echtpaar dat nog niet eerder een soos in Asten had bezocht, en vier uit Limburg. Opnieuw was het bestuur van VOEKS Het Zuiden erbij, deze keer secretaris Annie Heeren vergezeld door haar echtgenoot. Net als bij de soos van 2 mei van twee kanten traktaties deze ochtend; de tweede ronde koffie/thee voor rekening van het bestuur plus van het hotel hun glaasje likeur met de royale toef slagroom - lekker! Ondanks de kleine groep een uitstekende sfeer en alweer vlóóg de tijd om. Pas om kwart voor één kreeg de eerste aanwezige in de gaten dat de reguliere soos-tijd allang voorbij was … Omdat niemand echt zin had om op te stappen, bleef iedereen lunchen. Dankzij het mooie weer konden we buiten zitten. Al met al blijft deze soos naar meer smaken - nu nog wat meer bezoek naar Asten zien te krijgen. Ondergetekende blijft stug volhouden en zegt: tot ziens donderdagochtend 1 augustus aanstaande vanaf half elf!

 

Jo Janssen

email: jpm.janssen@icloud.com

telefoon thuis: 0478-855203

mobiel: 06-20886008


Soos Asten bijeenkomst 6 juni 2019

Acht aanwezigen, allemaal vertrouwde gezichten die weten hoe gemakkelijk men ineens twee volle uren in gezelligheid wegbabbelt. Het bestuur van VOEKS Het Zuiden was opnieuw erbij, deze keer in de persoon van activiteiten coördinator Jac Schoonen. Toch maar weer helemaal uit Roosendaal komen rijden, samen met echtgenote Yvonne, en weer een rondje voor het hele gezelschap - Hartelijk dank!

 

Al was het dus andermaal een prima ochtend, uw Chef Soos Asten vindt zijn soos nog niet ”vol” genoeg. Er kunnen nog gemakkelijk mensen bij, stoelen genoeg en er kunnen nog meer tafels tegen elkaar worden geschoven. Elke maand minimaal een dozijn aanwezigen, 5% van de VOEKS-leden (± 250) in Oost-Brabant/Limburg, dat moet toch haalbaar zijn …. En dus zegt ondergetekende doodleuk - ook al breken de zomervakanties los: Tot ziens donderdagochtend 4 juli aanstaande vanaf half elf!

 

Jo Janssen

email: jpm.janssen@icloud.com

telefoon thuis: 0478-855203

mobiel: 06-20886008


Soos Asten bijeenkomst 2 mei 2019

Het was met niet meer dan tien aanwezigen weer veel te overzichtelijk op ons knusse platform tijdens de vijfde bijeenkomst in Hotel Nobis Asten op donderdag 2 mei. Maar andermaal hadden de wegblijvers ongelijk en weten ze niet wat ze hebben gemist, namelijk twee gezellige uren die veel te vlug voorbij vlogen. Het liet de meerderheid besluiten er gelijk een lunch achteraan te koppelen. Het bestuur van VOEKS Het Zuiden was bij deze soos goed vertegenwoordigd in de personen van Albert Don, de afscheid nemende regio contactpersonen-coördinator (hij blijft het wel voor VOEKS landelijk), en Jos Vriens die het stokje in regio Het Zuiden van Albert heeft overgenomen. Van twee kanten traktaties deze ochtend; de tweede ronde koffie/thee was voor rekening van het bestuur en het hotel verraste de aanwezigen met een glaasje ondeugend lekkere likeur afgedekt met een royale toef slagroom. Al met al heeft het ook deze keer naar meer gesmaakt - en dus blijft de ”Chef Soos Asten” de 240 overige leden van de VOEKS sub-regio Oost-Brabant/Limburg adviseren om toch vooral eens te komen kijken - de partners zijn welkom - en oud-collega’s te ontmoeten. Tot ziens donderdagochtend 6 juni aanstaande vanaf half elf!

 

Jo Janssen

email: jpm.janssen@icloud.com

telefoon thuis: 0478-855203

mobiel: 06-20886008


Soos Asten bijeenkomst 4 april 2019

Niet druk met elf aanwezigen, maar wel gezellig, de vierde soos in Hotel Nobis Asten op donderdag 4 april. De heren en de Limburgers waren met één persoon meer aanwezig dan de dames en de Brabanders. Jammer genoeg geen nieuwe gezichten, ondanks het twee dagen daarvoor verstuurde bericht met flyer aan de 144 e-mailadressen die bekend zijn van de VOEKS subregio Oost-Brabant en Limburg. Ondergetekende blijft koppig proberen meer leden de weg naar de soos te laten vinden - voor de locatie en de sfeer hoeft men het niet te laten. Overigens niet te opdringerig; er dient wel een draagvlak en spontaniteit vanuit de eigen gelederen te zijn.

 

Voor het noodzakelijke randgebeuren eromheen blijft de ”Chef Soos Asten” zorgen - nog steeds leeft bij hem het gevoel dat in een VOEKS subregio met ruim 250 leden een maandelijkse soos levensvatbaar kan zijn. Tot ziens donderdagochtend 2 mei aanstaande vanaf half elf!

 

Jo Janssen email: jpm.janssen@icloud.com 

telefoon thuis: 0478-855203

mobiel: 06-20886008


Soos Asten bijeenkomst 7 februari 2019

Andermaal heeft ondergetekende als ”Chef Soos Asten” een zeer geslaagde soos in Hotel Nobis Asten mogen meemaken! Dat was op donderdagochtend 7 februari jongstleden, de tweede op deze nieuwe locatie. Dankzij de indeling en opzet van het verhoogde gedeelte van het restaurant konden we weer in een grote kring naar hartelust met elkaar babbelen. Dertien aanwezigen waarvan de helft ”op herhaling” (waren er ook op 3 januari), zes dames en zeven heren. Voor alle andere VOEKS-leden in Oost-Brabant en Limburg: komt toch vooral eens een soos-graantje meepikken! Makkelijk bereikbaar, parkeerplek genoeg en binnen kunnen we op het ”vlonder”-gedeelte van het restaurant nog volop mensen gezellig bij elkaar laten zitten. Opnieuw vloog de tijd om - het ”nadeel” van een plezierig bezoek.

 

Tegen het einde werden de menukaarten geraadpleegd (zie de foto’s) want de meerderheid had besloten om te blijven lunchen. Aldus werd de duur van deze soos geheel vrijwillig nog een royaal uur opgerekt. Tot ziens op donderdagochtend 7 maart aanstaande, vanaf 10:30 uur van harte welkom!J

 

Jo Janssen

email: jpm.janssen@icloud.com

telefoon thuis: 0478-855203

mobiel: 06-20886008.


Bitterballenborrel 2019

De bitterballenborrel 2019 vond deze keer plaats op 9 januari omdat de zaal van Van der Hooft niet op 2 januari ter beschikking was. Des al niet te min kwamen er 50 Voeksleden vanuit Zevenbergen en regio naar deze bijeenkomst, waar we zoals gebruikelijk een terugblik doen op het afgelopen jaar. Onder het genot van een drankje en een bitterbal werd het jaar nog eens voorzichtig doorgenomen aan de hand van een PowerPoint presentatie. Het was weer snel tijd om of naar huis of verder te gaan; of aan de lunch. Allemaal vond men het weer een geslaagde ochtend en diversen spraken of tot ziens tot volgende week bij de Nieuwjaarsreceptie in Gilze Rijen.

Jac Schoonen


Soos Asten bijeenkomst 3 januari 2019

Soos Asten start veelbelovend in Hotel Nobis Donderdagochtend 3 januari 2019 in het nog in kerstsfeer gestoken ‘vlonder’-gedeelte van Brasserie “De Stegen”, het restaurant van Hotel Nobis. De route stond vanaf de ingang met welkomstborden keurig aangegeven. De tafels en stoelen waren zodanig klaargezet dat probleemloos zou kunnen worden ingespeeld op zowel weinig als veel bezoek.

 

Zo vlak na Nieuwjaarsdag, wintersport- en schoolvakanties nog in volle gang, een flinke opkomst viel niet te verwachten – maar dat viel mee! Uiteindelijk zaten zeven Brabanders en vijf Limburgers enthousiast aan twee tegen elkaar geschoven ronde tafels voor het plezierig en gezellig uitwisselen van een heleboel praatstof. De tijd vloog om, pas na bijna tweeënhalf uur stonden de eerste bezoekers op om naar huis te gaan. Zes personen pakten gelijk een belangrijk voordeel van de nieuwe locatie mee: vijf-zes meter verderop stonden de tafels gereed voor de lunch.

 

Voor vier aanwezigen was het de eerste soos en men vond het zeker een herhaling waard. De acht anderen waren ronduit lovend over de switch naar Hotel Nobis. Last-but-not-least: er waren deze keer evenveel dames als heren – de eerste Soos Asten met de heren niet in de meerderheid. Al met al, zeker gelet op de datum, een prima start. De nieuwe locatie heeft nu al bewezen prima geschikt te zijn als ontmoetingsplatform voor het elkaar vrijblijvend en ongedwongen ontmoeten. Tot ziens bij de volgende soos op donderdag 7 februari aanstaande!

Nogmaals:

• Hotel Nobis ligt aan Nobisweg 1, 5721 VA Asten, bij de kruising van de A67 (Eindhoven->Venlo) met de N279 (’s-Hertogenbosch - Horn/Roermond).

• Elke maand op de eerste donderdag van 10:30 tot 12:30 uur, aanmelden en afzeggen niet nodig.

• De kosten heeft men geheel in eigen hand: alleen van de eigen consumpties (er is geen zaalhuur o.i.d.).

• Contactpersoon: Jo Janssen - jpm.janssen@icloud.com - 0478-855203 - 06-20886008.


Soos Oost Brabant-Limburg gaat verhuizen.


Sociëteit Oost-Brabant - Limburg

SOOS in Oost-Brabant en Limburg - Terugblik op versie nummer vier - met lezing over geothermie.

 

Op donderdagochtend 6 september om 10:00 uur vond na een korte zomerstop de vierde soos in Oost-Brabant en Limburg plaats in ”Het Wapen van Asten". Een tot nu toe recordaantal van 22 VOEKS-leden kwam erop af, wat natuurlijk te maken had met de aangekondigde lezing over geothermie of aardwarmte. Deze keer met stip de meeste aanwezigen uit Brabant - hoe kan het ook anders, met het onderwerp ”Geothermie kansen in de Brabantse Roerslenk”. Na een half uur bijpraten en uitwisselen van wederwaardigheden aan de stamtafel, zette oud-geoloog en -collega Jos Terken zich achter de projector en stak van wal.

 

Uitgebreid kwam de diepe ondergrond van de Roerslenk, een 30-40 km brede strook tussen ruwweg Den Bosch en Roermond, in beeld. Voor leken een fascinerende slenk met horsten begrensd door actieve randbreuken, in de slenk-kern afgebakend door grote, meermalen gedeformeerde, geologische strukturen welke getuigen van een complexe tektonische geschiedenis. Voor de ware geoloog is dit echter slechts het begin voor het lokaliseren van sweetspots waar aardwarmte gewonnen kan worden. Om aardwarmte economisch te kunnen winnen moet er goed reservoir-gesteente aanwezig zijn, met voldoende porositeit en hoge temperaturen. Dit is nodig om de grote hoeveelheden warm water te kunnen produceren waar industrie, woonwijken en tuinbouw in de nabije toekomst om gaan vragen, nu gas door de sluiting van het Groninger gasveld minder beschikbaar is. Omdat dit alles ook op een veilige manier moet worden uitgevoerd, is een zeer gedegen kennis van de ondergrond vereist. Hiervoor wordt er op dit moment in de Roerslenk extra seismiek geschoten. Deze informatie gaat gebruikt worden om een vijftal exploratie boringen optimaal te plaatsen. Al met al kon Jos duidelijk maken dat geothermie beslist de potentie heeft van goedkope duurzame energie, maar dat vooraf een stevige investering nodig zal zijn alvorens er op grote schaal gebruik van gemaakt kan worden. In het verleden zijn de financiële investeringen vaak niet voldoende geweest en zijn er veel fouten en verkeerde inschattingen gemaakt. Het resultaat is dat van de zeventien uitgevoerde geothermie projecten in Nederland er verschillende zijn die niet naar behoren produceren of zelfs stilgelegd zijn.

 

In de pauze bood Hans Legierse namens het bestuur van VOEKS Het Zuiden een rondje aan, waarna Jos nog twee 3D filmpjes liet zien die als flightsimulators de aanwezigen de Trias en Devoon Kohlenkalk geothermie mogelijkheden in detail lieten zien. Hierna was het tijd voor laatste vragen. Pas om half één was de soos afgelopen en ging iedereen een wijsheid rijker - en menigeen een illusie armer - naar huis.

 

De volgende soos zal zijn op donderdagochtend 4 oktober 2018, in ”Het Wapen van Asten”.


Bijeenkomst sociëteit Oost-Brabant - Limburg 180705

© Verslag en foto Jo Janssen

SOOS in Oost-Brabant en Limburg - Terugblik op versie nummer drie.

 

Nog één keer vóór de ”zomerstop” gingen ze open op donderdag 5 juli om 10:00 uur: de deuren van ”Het Wapen van Asten” voor de derde soos in Oost-Brabant en Limburg. Een meer dan verwacht aantal oud-collega’s schoof welgemutst en rijk aan spraakstof aan aan de lange tafel (2x ”aan”). Opnieuw zowel dames als heren èn alweer uit beide provincies. Helemaal uit Roosendaal was, samen met zijn betere helft Babs, onze VOEKS Het Zuiden voorzitter Kees IJzerman erbij komen zitten. Niet alleen keuvelden zij levendig mee, ook bood Kees een rondje aan namens het bestuur en nam nog even kort het woord. Daarbij aandacht voor de zeer gevarieerde herkomst van de aanwezigen … noem het maar een allegaartje. Kan ook niet uitblijven: Shell zit alleen met tankstations in Oost-Brabant en Limburg (èn deels met RRP, Rotterdam-Rijn Pijpleiding, de tankterminal / pompstation aan de grens bij Venlo). Het maakt voor Jo als ”Chef Soos Asten” het neerzetten van een maandelijks VOEKS ontmoetingsplatform nòg uitdagender - in een regio zonder operationele activiteiten van Shell, voor oud-collega’s die er wèl hebben gewerkt, nota bene over de hele wereld.

 

Opgelet, en ook al eerder aangegeven: in augustus zal er géén soos zijn want dan is ”Het Wapen van Asten” dicht i.v.m. de bouwvak-vakantie. De herstart zal zijn op donderdag 6 september aanstaande van 10:00 tot 12:00 uur. Vervolgens elke eerste donderdagochtend van de maand - allen weer van harte welkom in Asten-Centrum (Burgemeester Wijnenstraat 19)! Het zal op 6 september niet alleen ongedwongen babbelen worden want onze oud-collega en -geoloog Jos Terken gaat zijn aanbod tijdens de eerste soos in mei invulling geven: hij zal een presentatie over geothermie/aardwarmte gaan verzorgen. Nadere details hierover volgen nog, zowel op deze website als in het volgende VOEKS-Nieuws.


Sociëteit Zevenbergen 180604

Bij heerlijk terrasweer kwamen 15 Voeks leden bij elkaar op deze maandelijkse bijeenkomst. Onder het genot van een rondje van de jarige Jac Schoonen kwam ter sprake dat er helaas niets voor de gepensioneerden van Moerdijk gedaan gaat worden door Shell i.v.m. het 50 jarig bestaan van de vestiging Moerdijk.

 

Cees de Wee liet weten dat er nog plaatsen vrij zijn voor het bezoek aan Slot Oostende, de bierbrouwerij in Goes, waar we volgende week dinsdag 10 juli naar toe gaan.


Bijeenkomst sociëteit Oost-Brabant - Limburg 180607

© Verslag en foto's Jo Janssen

Terugblik op de tweede en vooruitblik op de derde. Op donderdagmorgen 7 juni om 10:00 uur gingen de deuren van ”Het Wapen van Asten” opnieuw open voor de tweede soos in Oost-Brabant en Limburg. Spannend; hoeveel oud-collega’s zouden weer komen, zouden er mensen voor de allereerste keer bij zijn? Uiteindelijk de lange tafel minder druk bezet dan bij de eerste keer, maar wel weer zowel dames als heren èn uit beide provincies. Omdat veruit de meerderheid de eerste soos ook had bezocht, was er de ’klik’ van weerzien en herkenning en daardoor opnieuw druk gebabbel en een levendige sfeer.

 

Op naar de derde soos, de eerste donderdag van volgende maand. Hopelijk een grotere opkomst, al heeft Jo Janssen als ”Chef Soos Asten” inmiddels ontdekt dat er zelfs bij pensionado’s iets van een hoogseizoen bestaat waardoor het wellicht in de zomermaanden wat minder hard zal lopen. Niet helemaal ongunstig; in augustus zal er geen soos zijn want dan is ”Het Wapen van Asten” dicht i.v.m. de bouwvak-vakantie. Maar zover is het nog niet, eerst allen van harte welkom op donderdag 5 juli in Asten-Centrum (Burgemeester Wijnenstraat 19)! Nogmaals, van 10:00 tot 12:00 uur, aanmelden hoeft niet, de enige kosten zijn die van de eigen consumpties en denk aan de blauwe parkeerkaart.


Eerste bijeenkomst sociëteit Oost-Brabant - Limburg 180503

© Verslag en foto's Jo Janssen

Oergezellige eerste SOOS in Oost-Brabant en Limburg.

 

Op donderdagmorgen 3 mei om 10:00 uur gingen de deuren van ”Het Wapen van Asten” open voor de eerste sociëteit, of beter ”soos”, in Oost-Brabant en Limburg. Liefst 20 personen nestelden zich aan een lange tafel voor een ongedwongen babbel en een plezierig weerzien. Een heel gevarieerd gezelschap: 8 dames en 12 heren, 12 Brabanders, 8 Limburgers, met hele verschillende carrières bij Shell, met ervaringen opgedaan op de diverse Shell-locaties wereldwijd. De gesprekken leden er absoluut niet onder, integendeel, het was van meet af aan gezellig en de tijd vloog om. Annie Heeren (secretariaat) en Albert Don (welzijnswerk) waren namens het bestuur van VOEKS Het Zuiden afgereisd uit West-Brabant voor een hartelijk welkomstwoord, inclusief rondje van het bestuur.

 

Als ”Chef Soos Asten” legde Jo Janssen nog eens uit (net als bij de RLV op 6 april jl.) dat hij deze kar is gaan trekken omdat hij vindt dat wat succesvol loopt in Zeeland en West/Midden-Brabant óók moet kunnen lopen in Oost-Brabant en Limburg. Deze veelbelovende en sfeervolle start heeft laten zien dat er belangstelling voor is en Jo hoopt dat de komende keren meer oud-collega’s de soos in Asten weten te vinden. Niet onbelangrijk: een maandelijkse soos blijkt een prima podium te zijn voor meer activiteiten. In Goes en Zevenbergen is het al vaker gebeurd: extra activiteiten die spontaan vanuit de aanwezigen opborrelen, zoals uitgebreid vertellen over vrijetijdsbestedingen en het laten zien van hobby-resultaten.

 

Een der aanwezigen, oud-geoloog Jos Terken, die zich momenteel met hart en ziel richt op de transitie naar duurzame en klimaat-neutrale energie, haakte hier gelijk op in met twee suggesties: een lezing over aardwarmte/geothermie tijdens een volgende soos en op een ander moment een bezoek aan het Energiehuis. Dat is een informatiecentrum in Jos’ woonplaats Helmond, opgezet om de burgerij te helpen bij de veranderingen die er gaan plaatsvinden voor de energievoorziening. De gemeente Helmond moet in 2035 van het aardgas af zijn - een grote opgave met gevolgen voor de burgers. Met een daverend applaus zijn de voorstellen ontvangen, dus daar gaan Jos en Jo geschikte data voor prikken - niet meteen; een aantal aanwezigen vroeg of het wat later mag i.v.m. aanstaande vakantieplannen ....

 

Nu eerst een ”Tot Ziens” bij de volgende soos in Asten-Centrum (Burgemeester Wijnenstraat 19)! Een herhaling voor wie er niet bij was: donderdagochtend 7 juni van 10:00 tot 12:00 uur. Aanmelden hoeft niet en de enige kosten zijn die van de eigen consumpties (er is geen zaalhuur o.i.d.). Wel aan de blauwe parkeerkaart denken.

 


Nieuwe sociëteit

F E E S T

Voeks regio Het Zuiden heeft een nieuwe sociëteit: Oost-Brabant en Limburg

Vanaf mei iedere eerste donderdag van de maand. Lees er meer over op de Sociëteit  pagina.


De oud-collega's wonend in Zeeland hebben het elke tweede dinsdagochtend van de maand in Goes. Voor de in West- en Midden-Brabant wonende VOEKS-leden is het elke eerste woensdagochtend van de maand in Zevenbergen. Maar het bestond nog niet voor Oost-Brabant en Limburg: een soos, een gelegenheid om elkaar ongedwongen te ontmoeten en gezellig te babbelen.

 

Daar gaat Jo Janssen, onlangs verhuisd van Hoogeveen (Drenthe) naar Venray, verandering in brengen. Na april heeft hij op elke eerste donderdagochtend van de maand een soos geregeld in "Het Wapen van Asten". Dat is een café-bowling in het centrum van Asten, een dorp gelegen aan de A67-snelweg tussen Eindhoven en Venlo, bij de kruising met de N266/612 tussen Weert en Helmond. De locatie is gekozen om voor zoveel mogelijk mensen de reisafstand niet te groot te maken; de doelgroep is ruim 250 Voeks leden die in Limburg en Oost-Brabant wonen, een kleine meerderheid ervan woont in Oost-Brabant. In Zevenbergen heeft Jo gezien dat een ”kroeg” als ontmoetingsruimte erg plezierig is. Men kan aanschuiven aan een lange tafel, maar ook een zitje kiezen of aan de bar gaan ”hangen". Het Wapen van Asten is normaliter ’s morgens dicht, maar men gaat graag open voor de VOEKS-soos die zal zijn vanaf 10:00 uur tot 12:00 uur - we hebben dan dus het rijk alleen. De auto in de buurt parkeren gaat prima, de gemeente heft in het centrum geen parkeergelden. Er zijn wel de nodige zogeheten blauwe zones.

 

Op donderdagochtend 3 mei is de eerste soos. Daarna volgen dit jaar 7 juni, 5 juli, 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december. Augustus zal worden overgeslagen, want Het Wapen van Asten is dan gesloten i.v.m. de bouwvakvakantie. Men hoeft zich niet vooraf op te geven als men wilt komen en de enige kosten die men zal hebben, zijn die voor de eigen consumpties (er is geen zaalhuur o.i.d.). Het bestuur van Voeks regio het Zuiden is heel blij met dit initiatief en zal de ‘opening’ van de sociëteit in Limburg/Oost Brabant op gepaste wijze mee vieren.

 

Voor verdere vragen, opmerkingen en/of suggesties kan Jo Janssen rechtstreeks worden benaderd, via zijn e-mailadres jpm.janssen@icloud.com of telefoons 0478-855203 / 06-20886008.

 

Tot ziens op 3 mei aanstaande, nogmaals, ’s ochtends van 10 tot 12 uur - en vergeet de blauwe parkeerkaart niet! Het adres van Het Wapen van Asten is Burgemeester Wijnenstraat 19, 5721AG Asten.Sociëteit Zevenbergen 170802

Wederom een mooie dag om de maandelijkse bijeenkomst buiten te houden. 17 leden genoten van twee rondjes i.v.m. verjaardagen: van Laurens en Danny. En we wachten nog steeds op de uitnodiging voor de gepensioneerdendag op 5 oktober.


Sociëteit Zevenbergen 170705

Perfect weer voor de eerste buitensessie van de maandelijkse Sociëteit bijeenkomst. 17 Voeks leden waren aanwezig. Enige officiële punt was de aankondiging van een gepensioneerden dag op Shell Moerdijk op 5 oktober a.s.. Binnenkort krijgen de oud Shell medewerkers, die vanuit Moerdijk met pensioen gegaan zijn, een brief in de bus met gegevens hoe zij zich op kunnen geven.

© Verslag en foto's Danny Touw


Lezing VOC schip de Batavia

© Verslag en foto (van de lezing) Jac Schoonen

VOC de Batavia. Op 8 maart kwamen er 42 personen af op de lezing over de Batavia, verzorgt door Herman Unger.

 

Na wat startproblemen met de pc, beamer connectie ging Herman op 10:30u van start met de voorgeschiedenis van het VOC (Verenigd Oost-Indië Compagnie). Om dat Herman zeer nauw betrokken was bij de bouw van de replica van het retourschip lag iedereen aan zijn lippen. Er is een boek hierover en dat heet “de Batavia”. Alle in en outs werden besproken en elke zeil van fok tot ra passeerden de revue. Van toilet tot kraaiennest. Noem het maar op en om twaalf uur moest hij stoppen i.v.m. een andere afspraak.

 

Na de lezing werd er nog door 30 personen nagetafeld onder het genot van een heerlijke lunch.

 

Kortom een heel geslaagde dag en we kijken al uit naar 17 mei. Wanneer we naar het Trappistenklooster te Berkel-Enschot gaan. Details volgen.

 

Jac SchoonenLezing replica VOC schip de Batavia


Sociëteit 1 februari 2017

© Verslag en foto's Danny Touw

Het was weer een zéér druk bezochte ochtend met 31 Voeks leden. Bijna heel Hotel Van der Hooft zat vol. Waaronder een aantal nieuwe leden.

 

Onze voortrekker Jac Schoonen nam het woord en vertelde dat er een bestuurswisseling aan zit te komen. Dit wordt verder besproken op de Algemene Leden Vergadering die op 7 april gehouden wordt.

 

Dan verder de prettige mededeling dat de sociëteit een bezoek gaat brengen aan de brouwerij Koningshoeve waar het La Trappe bier wordt gebrouwen. Dit gaat gebeuren op 17 mei a.s.

 

Op de volgende bijeenkomst op 8 maart (niet op 1 maart dus) gaat Herman Unger van Shell Tankers ons vertellen over de Batavia, het replica VOC schip.


Moerdijk 41.4

 

Om herinneringen op te halen van Moerdijk heeft Danny Touw een korte bundel anecdotes en verhalen ‘op papier’ gezet. Deze zijn hieronder te downloaden.

Download
41.4.pdf
Adobe Acrobat document 9.7 MB
Download
41.4.docx
Microsoft Word document 9.8 MB