Verslagen & Foto's


Bezoek Hertog Jan brouwerij

Op dinsdag 6 augustus werd er een bezoek gebracht aan de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Hieronder een verslag met foto's.

© Verslag en foto's Jo Janssen

Dinsdagmiddag 6 augustus 2019 om één uur waren 23 personen present voor het VOEKS-uitstapje bij de Hertog Jan Brouwerij te Arcen (Limburg), aan de oostelijke oever van de Maas, een kleine 15 kilometer ten noorden van Venlo.

 

Er werd in de tegenover gelegen Hertog Jan Proeverij begonnen met een lunch, waarvan dankzij het goede en droge weer buiten kon worden genoten aan twee gereserveerde tafels onder een grote ‘Hertog Jan’-parasol.

 

Anderhalf uur later was het tijd voor de korte wandeling van Proeverij naar Brouwerij en stipt om kwart voor drie kwam Thijs, onze gids, ons ophalen voor de excursie door de brouwerij. Met een onvervalst Limburgse tongval werden we eerst welkom geheten, kregen een stukje geschiedenis van de in 1915 opgerichte brouwerij en … naast een muntje voor het drankje na afloop, een kartonnen bekertje dat we beslist tot het einde van de rondleiding bij ons moesten houden.

 

We leerden eerst dat mout, hop, kruiden en gist nog zo voortreffelijk kunnen zijn, maar dat lekker bier staat of valt met de kwaliteit van het water – dat kregen we dan ook als eerste in het bekertje.

 

Toen opende zich in een rondgang van een uur de wereld van het bierbrouwen, met o.a. het schroten van mout (gedroogd graan, meestal gerst), het met twee soorten hop (aromahop en bitterhop) bepalen van het bierkarakter, wanneer de kruiden, het filtreren, het koken/brouwen en het eerste gisten tot het zogeheten jonge bier – niet lekker, waarschuwde Thijs, want nog niet gerijpt tot eindproduct. We mochten het toch als tweede vloeistof in ons bekertje proberen.

 

Tegen het einde van de wandeling op en af de 140 traptreden, langs de koperen brouwketels en stalen vaten, stonden in de vatenkelder de tapkranen klaar voor het proeven van een aantal van de bieren die bij Hertog Jan worden gebrouwen, zoals Pilsener, Grand Prestige (hun kroonjuweel), Weizener, Enkel-Dubbel-Tripel. Het bekertje werd reuze belangrijk; we mochten zelf tappen en dat gebeurde dan ook. Tenslotte langs de bottelarij naar de rijpingskelder met de grote aantallen flessen bier van diverse jaartallen in stoffige rust – bier kan lang liggen maar wordt daar wel zoeter van, een beetje als port.

 

Einde van de excursie, we kregen ten afscheid van gids en gastheer Thijs ieder een ‘Hertog Jan Grand Prestige’ bierglas. Nog even naar de winkel om wat mee naar huis te nemen en toen terug naar de Proeverij voor pils of fris of koffie of thee. Aldaar, aan dezelfde tafels als waar we waren gestart, eindigde een geslaagde dag!


Bezoek Bergen Op Zoom en Markiezenhof

Op woensdag 8 mei was er een stadswandeling met bezoek aan het stadhuis en het Markiezenhof.

 

Na een druilerige start is er toch een mooie leerzame dag geweest. Met 30 deelnemers hebben we in 2 groepen een stadswandeling gedaan met bezoek aan stadhuis en s ‘middags, na de lekkere lunch, een rondleiding door het. Markiezenhof.

 

Na rondleiding een Bergse Bastaard met koffie of thee om al de opgedane informatie nog eens door te nemen, waarna we op eigen gelegenheid met een audio tour nog door de tentoonstelling schatten van de lage landen uit het Rijksmuseum konden doorlopen. Een van de oud Shell werknemers had speciaal voor ons de werkplaats opengezet waar de miniatuur kermisattracties werden gerestaureerd. Al met al een volle maar leerzame dag.

 

Zie hieronder wat foto’s


Bezoek kloosterdorp Steyl

Ook toevallig, 21 deelnemers op 21 mei 2019 in Steyl aan de Maas, even ten zuiden van Venlo. Het was een bewolkte dinsdag, regenbuien dreigden voortdurend vanuit het oosten de Duits-Nederlandse grens over te steken. Maar Pluvius was en bleef ons goed gezind, de meegenomen paraplu’s hoefden niet te worden geopend.

 

Het uitstapje begon om elf uur in het Missiemuseum met een film over het ontstaan van het dorp met zijn drie kloosters, voor respectievelijk de missionarissen (paters & broeders), de missiezusters (‘blauwe’ zusters) en de aanbiddingszusters (‘roze’ zusters). Oftewel drie congregaties, vanaf 1875 gesticht door de in 2003 heilig verklaarde Duitse pater Arnold Janssen (1837-1909). Hierdoor is Steyl al bijna anderhalve eeuw een ‘bolwerk’ voor de verspreiding van het christelijke geloof, door middel van het opleiden en uitzenden van missionarissen en missiezusters. Overigens is heden ten dage vanwege de te geringe toeloop naar Steyl het actieve opleiden verplaatst naar kloosters buiten Europa.

 

Na de film leidde de gids het gezelschap rond door de ‘dubbelkerk’ met de twee kenmerkende spitse torens. Eerst de benedenkerk met o.a. de stenen grafkist (sarcofaag) van pater Arnold Janssen. Daarna een flinke trap op naar de veel hogere bovenkerk met o.a. het rijk gedecoreerde altaar. Vervolgens een wandeling door een gedeelte van de kloostertuinen met een bezoek aan twee van de devotiegrotten. Terug in het dorpscentrum de gids bedankt voor alle uitleg en naar Brasserie ’t Vaerhoès (veerhuis) voor de lunch.

 

Na de maaltijd het laatste deel van het uitstapje: de schat aan o.a. klederdrachten en gebruiksvoorwerpen, maar vooral de talloze opgezette dieren in het Missiemuseum. In hun gastland verblijvende missionarissen en missiezusters stuurden ‘exotische cultuur en natuur’ op of namen deze bij terugkeer zelf mee. In het museum, met een indeling die sinds 1931 niet is veranderd, kreeg alles een plaats in wandkasten en metershoge glasvitrines en op expositiepodia. Aldus konden aankomende missionarissen en missiezusters kennis maken met de verschillende landen en culturen alvorens uitgezonden te worden. In stille bewondering ging het VOEKS-gezelschap langs de indrukwekkende collectie opgezette insecten, zoogdieren, vogels en zelfs vissen. Ieder deed dit in zijn/haar eigen tempo en bepaalde daarmee zelf het einde van een verrassend boeiende dag. Met dank aan organisator Rieke  Niessen.

Organisatie Rieke Niesen

© Verslag en foto's Jo Janssen


Nieuwjaarsbijeenkomst 2019

© Verslag en foto's Jac Schoonen

De jaarlijkse receptie aan het begin van het nieuwe jaar was weer een succes. Ongeveer 75 personen kwamen op de nieuwjaarstoespraak van Kees Ijzerman en natuurlijk om mekaar het beste voor het komend jaar te wensen. Nadat men een kopje koffie met een muffin hadden genomen nam Kees het woord.

 

Hij begon met het verzoek dat iedereen, liefst staand even stil wilde staan bij het overlijden van oud collega’s en of hun partner. Zoals het hoort gaf iedereen hier gehoor aan. Tijdens zijn verder toespraak kwam van alles aan bod. Zelfs de Brexit. Dus je begrijpt een gevarieerde speech met een belangrijke opmerking, die even vermeld moet worden. Het gaat de goede kant op en dat zullen we hoogst waarschijnlijk in de nabije toekomst naar uit kunnen kijken. Of was dit ‘wishfull thinking’ van Kees?

 

Nadat iedereen een drankje had gekregen bracht Kees een toast uit op het komende jaar. Ook nodigde hij iedereen uit om na de lunch de presentatie van dhr. Roelf Venhuizen bij te wonen over energietransitie. Kees nodigde iedereen ook uit om 29 maart 2019 alvast in zijn of haar agenda te zetten, want dan was er weer de Algemene Leden Vergadering.

 

Na de bekende en weer uitstekende lunch was de zaal bijzonder goed gevuld voor een heel interessant verhaal over Energie Transitie. Dat viel in goede aarde want nogal wat (oud) Shellers zijn best sceptisch. Het werd een duidelijke uitleg, gebaseerd op een veelheid aan feitenmateriaal van hoe we erbij staan en waar we naar toe moeten of kunnen, en dat wereldwijd. Er was ook volop discussie tijdens en na de presentatie, en iedereen ging met een hoop meer feitenkennis naar huis. Niet iedereen kon al die feite meteen onthouden maar gelukkig zijn de PowerPoint slides via Kees Ijzerman beschikbaar. Na de presentatie werd er nog wat nagepraat en ging men weer een stuk wijzer huiswaarts.


Artikel over Shell Moerdijk

Vijftig jaar geleden opende Shell Moerdijk zijn poorten. Wim Verstraate (60) uit Roosendaal en Berco de Vrij (59) uit Willemstad begonnen er als broekies en werken er nu ruim veertig jaar. ,,Een geweldig bedrijf.” Kijk op www.bndestem.nl/moerdijk/

© foto Shell


Bezoek Energiehuis Helmond

Op uitnodiging van mede-VOEKS-lid Jos Terken waren op dinsdagmorgen 13 november 2018 vanaf 10:00 uur in totaal 35 personen aanwezig in het Energiehuis te Helmond voor een ochtend over duurzame energie. Jos stond er als gastheer niet alleen voor; hij had nog drie leden van de Stichting Energiehuis Helmond weten te charteren voor het in goede banen leiden van het VOEKS-bezoek. Het waren de heren Wim Raaijmakers, Martien Vink en Peter Graat. Wim heette het gezelschap welkom en schetste als oud-gemeentebestuurder een beeld van ’zijn’ Helmond, de rol van de stad in het oosten van Noord-Brabant en de bedoelingen en verwachtingen van de gemeente bij het opzetten en subsidiëren van het Energiehuis. Hij benadrukte dat de hele opzet uniek is in Nederland en dat het project draait op vrijwilligers met kennis van zaken. Natuurlijk liet hij op het einde niet na te melden dat Marjan van Loon, de huidige president-directeur van Shell Nederland, geboren en getogen is in Helmond. Vervolgens kwam ’good old geoloog’ en oud-collega Jos Terken aan het woord voor het technische gedeelte van het bezoek. Vragen konden tijdens de presentatie aan Jos worden gesteld en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

 

Het hele energie-scala kwam aan bod: 1) besparing (bestaande uit isolatie, ventilatie en verlichting), 2) energiebronnen en energieopslag (zon, water, lucht en bodem), 3) installaties (de lucht/water- en water/water-warmtepomp) en 4) afgiftesystemen (vloer- en/of gevelverwarming, convectoren en IR-panelen). Uiteraard liepen financiële kanten en consequenties als een rode draad door deze vier thema’s van het Energiehuis en waren opmerkingen, commentaren en verzuchtingen hierover niet van de lucht. Na afloop van Jos’ demonstratie kon nog individueel door het hele Energiehuis worden rondgelopen waarbij Jos, Wim, Martien en Peter uitleg gaven en laatste vragen beantwoordden.

 

Om 12:30 uur ging het naar buiten teneinde 150 meter verderop bij Lunchroom De Keyser neer te strijken voor een broodjeslunch die werd voorafgegaan door een kopje soep met brood. De meesten namen daarna afscheid, een paar mensen keerden nog terug naar het Energiehuis omdat Jos tot 14:00 uur de tijd had voor het verstrekken van allerlaatste informatie. Dezelfde avond nog is aan de aanwezigen de door Jos gemaakte (Excel-)spreadsheet ”berekening energiebalans woning” inclusief uitleg verstuurd, waarmee men zelf berekeningen van warmteverlies bij het eigen huis kan uitvoeren. Wie daar belangstelling voor heeft, kan zich melden bij Jo Janssen via zijn e-mailadres jpm.janssen@icloud.com. Daarnaast kunnen bewoners van Helmond en omstreken (een ruim begrip …) gerust eens binnenlopen op Torenstraat 3-5 of een afspraak maken via info@energiehuishelmond.nl.

 

Jo Janssen, Soos Asten coördinator


Suikerfabriek Stampersgat - Fort Sabina

Na enige misverstanden over het adres waren we toch allemaal, op 24 oktober 2018 bij de portier van de Suikerfabriek te Stampersgat, eh Dinteloord of toch Oud Gastel? We, de 46 deelnemers werden in ieder geval goed ontvangen en na een kopje koffie of thee en instructie films gingen we in 3 groepen de “plant” in. Eerst natuurlijk een veiligheidshesje aan en helm op! Ook kregen we een koptelefoon op zodat we gelijk oordopjes in hadden en de gids hoefde niet zo hard te gillen, maar was voor iedereen duidelijk verstaanbaar. Helaas mochten we geen foto’s maken, maar de uitleg was dusdanig dat we zo mee konden helpen, als het moest. Er waren verschillende deelnemers die er al eens waren geweest, maar die kenden het niet meer terug. Zo schoon en overzichtelijk was alles. Hing er vroeger nog de siroop tegen de zolder, nu was alles netjes aangeveegd en schoon. In een gedeelte van de fabriek is een museum waar je wel foto’s mocht maken. Dit werd dan ook gedaan om de oude glorie nog even vast te leggen. Wat niet was vast te leggen was het geluidsniveau. In de fabriek was het gewoon stil als het ware, maar in het museum konden we mekaar niet verstaan. De rondleiding duurde, zoals altijd langer dan verwacht en om een uur of 12 vertrokken we naar fort Sabina.

 

Hier werden we wederom verwelkomd en konden we genieten van een heerlijk buffet. Nu eens niet standaard met een kroket, maar een lekkere vette gehaktbal in de jus. We waren per slot van rekening ook op een fort. Na de lunch weer de groep weer verdeeld en we gingen op pad met een gids. Deze kon het goed uitleggen en wat zag het er allemaal nog ongeschonden uit na dik 100 jaar? Klopt zei de gids, er is nooit gevochten, alleen bij de ingang van het fort is aan het eind van de 2de wereldoorlog een Canadees gesneuveld. Kijk maar op het stalen luik. Daar zitten kogelgaten in. Ter afsluiting nog even een degustatie (lees consumptie. Red.), aangeboden door VOEKS en we konden weer een ervaring rijker naar huis.

Jac Schoonen


Bezoek stadsbrouwerij Slot Oostende

Een prima georganiseerde dag. Wat een mooi pand waar de brouwerij en restaurant in gevestigd zijn. Vanuit het restaurant zijn de brouwketels en activiteiten van de brouwer goed zichtbaar. Na een heerlijke lunch voegden zich nog meer Voeks leden zich bij de groep voor een rondleiding.

 

Onder leiding van de brouwer Jens waren we eerst bij de brouwketels en vertelde hij over het bierbrouwproces. Vervolgens gingen we door de prachtige tuin naar de bottelarij van de brouwerij. Wat opviel was dat alles zo schoon en netjes was. Één van de andere medewerkers van Slot Oostende was hier bezig bier in voormalige houten Whiskey vaten van Jack Daniel te pompen voor een speciaal bier.

 

Dan werd het tijd voor de proeverij van hun producten in de kelder van het gebouw. Onder prachtige bogen van deze kelder werd het eerste bier genuttigd: de ‘Blonde Jacoba’, een makkelijk drinkbaar huisbier van de brouwerij. Het tweede bier was een triple: de ‘Gouden Gans’. Dan een modern biertje, de ‘Blond IPA’. Om af te sluiten met het laatste bier: een emelisse gerstewijn ‘Barley Wine’. All bieren werden begeleid door een prachtige ‘bierbites’ plank met diverse lekkernijen erop. Een zeer geslaagde dag in een prachtige brouwerij.

 

stadsbrouwerij Goes

Slot Oostende

 

Als eerste een detailfoto van het herentoilet in Slot Oostende.  De wastafel is een biervat, en de kraan is een biertap hendel.

© foto Danny Touw

© Verslag en foto's Danny Touw


Bezoek commando's Roosendaal

© Verslag en foto's Danny Touw

Twee dagen waren er nodig om alle belangstellende de Commando kazerne, de Engelbrecht van Nassau, in Roosendaal te laten bezoeken. Hier een verslag van de eerste dag op 22 mei.

 

We werden bij de ingang gecontroleerd op naam en legitimatiebewijs. Vervolgens opgewacht door twee oud-commando’s die de tour verzorgde. Na koffie of thee met zoete versnapering werd de groep in tweeën verdeeld. De eerste groep ging het museum bezoeken, terwijl de tweede groep een film ging bekijken over de opleiding van de commando’s. In de middag werd dat omgedraaid. Tussendoor was er een prima verzorgde lunch.

 

Een indrukwekkende dag was het. De commando’s van het begin tot op heden. Zeker de film maakte indruk. Na afloop nog een koffie of thee. Een geslaagde excursie was het.


Regionale ledenvergadering

Op vrijdag 6 april 2018 was er de drukbezochte Algemene Leden Vergadering 2018. Weer op de vertrouwde Van der Valk locatie Hotel Gilze-Tilburg.

 

Na de lunch was er een lezing door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

© Verslag Danny Touw   foto's Danny Touw - Jac Schoonen


Nieuwjaarsreceptie 2018

Op dinsdag 16 januari was er weer de traditionele Nieuwjaarsreceptie van Voeks regio Het Zuiden. Deze keer niet in onze eigen vertrouwde vergaderzaal. Kees IJzerman hield een positieve Nieuwjaarsrede voor een druk bezochte bijeenkomst. Natuurlijk was er ook weer de Van der Valk lunch.

 

In de middag verzorgde Herman de Jongste een lezing over een bijzonder actueel onderwerp: “Bitcoin: Feiten en mythen over een cryptomunt”.

 

Als je één of meerder foto's wilt hebben, stuur dan een e-mail aan webmaster-hetzuiden@voeks.nl en je krijgt ze opgestuurd.

© Verslag Danny Touw   foto's Danny Touw - Jac Schoonen


Bitterballenborrel 2018

© Verslag  en foto's Danny Touw

Op woensdag 3 januari vond bij Hotel Van der Hooft in Zevenbergen weer de traditionele Bitterballenborrel van Voeks Regio het Zuiden plaats. Meer dan 40 Voeks leden wensten elkaar een goed 2018 toe. Onze activiteiten coördinator Jac Schoonen had, zoals gebruikelijk, weer een diashow in elkaar gezet met foto's van gebeurtenissen die in 2017 plaatsvonden. Ook was er gelegenheid de lunch te gebruiken.

 

Wederom een geslaagde bijeenkomst.


Gepensioneerden dag Moerdijk 2017

Op donderdag 5 oktober j.l. werd door Shell Chemie Moerdijk een gepensioneerden dag georganiseerd. 150 ex werknemers van Moerdijk waren aanwezig. Koffie met gebak werd gepresenteerd alvorens Paul Buijsingh het woord nam. En uitlegde hoe de situatie op Moerdijk nu was. Na een aantal incidenten draaide Moerdijk weer volle toeren en was de toekomst goed te noemen.

 

Hierna vertrokken de gepensioneerden per bus voor een rondrit over het terrein. Waarna één van de controlekamers bezocht werd. Natuurlijk werd er bijgepraat met -nog werkende- ex collega’s.

 

Ter afsluiting van de dag had Chinees restaurant Foe Ho uit Zevenbergen een prima rijsttafel verzorgd. Een zeer geslaagde dag, voor herhaling vatbaar.

 

Met dank aan fotograaf Ad Tolenaars voor de foto's

© Verslag Danny Touw - Foto's Ad Tolenaars


Bezoek Arnemuiden

Dinsdag 10 oktober hebben we een bezoek gebracht aan de historische scheepswerf C.A. Meerman en het museum Arnemuiden. We zijn hier rondgeleid door twee gidsen. De werf is gesticht in 1763 en is zes generaties lang in handen geweest van de familie Meerman. Er zijn meer dan 200 zogenaamde Hoogaarzen gebouwd. De werf is overgenomen door de gemeente Middelburg en in 2007 is het als werkende museumwerf geopend.

 

Vervolgens zijn we naar het museum gegaan dat gevestigd is in het oude stadhuis. Hier zijn we met drie enthousiaste gidsen rondgeleid. De plaatselijke geschiedenis is er in vastgelegd. Je vind er een raadszaal met schilderijen e.d waar nog steeds getrouwd kan worden, maquettes, de maritieme historie, klederdracht en een grote bijzondere verzameling archeologische opgravingen. Tegenover het museum is een huisje geheel ingericht met meubels, spulletjes en bedstede in de stijl van het vissersdorp Arnemuiden van begin 1900 . Ze noemen dat u't Uusje van Eine (Het huisje van Henk). We kijken terug op een bijzonder leuke rondleiding.

© Verslag Kees de Wee - Foto's Jac Schoonen


Bezoek Evoluon

UFO, LED en een jarige!

 

31 mei j.l. gingen VOEKS afd. het zuiden naar het Evoluon te Eindhoven.

 

Wie kent hem niet? Die betonnen vliegende schotel die daar 50 jaar gelden is geland. Na de lunch met een gids tot in de catacomben geweest en door de filtersystemen gelopen. Midden in de dome stil gestaan en de akoestiek beluisterd. Dhr. Kees Ijzerman werd die dag 69 jaar en dat hebben we hem met een spontaan VOEKS-koor laten weten. Wat galmde dat mooi in die grote koepel.

 

Na deze zeer uitgebreide rondleiding een tweede gids die uitleg gaf aan de EVOLUMEN. Een tentoonstelling met licht in al zijn vormen en kleuren. Ook deze gids wist er een mooi verhaal van te maken.

 

Toen ook deze rondleiding was afgelopen was het voor menigeen tijd om weer huiswaarts te gaan. Sommigen bleven nog genieten op het zonovergoten terras.


Brouwerij de Koningshoeve La Trappe

Op 17 mei j.l. hebben zo'n 40 Voeks leden een bezoek gebracht aan de brouwerij De Koningshoeve, La Trappe, in Berkel- Enschot. Onder bijna tropische weersomstandigheden werd er eerst van een lunch met een bier naar keuze genoten.

 

Vervolgens werd er een film vertoond over de geschiedenis van de brouwerij waarna een rondleiding volgde.

 

Ter afsluiting kon iedereen weer genieten van één van de Trappisten bieren. Zie hieronder een fotoverslag van deze geslaagde dag. Wederom dank aan Jac Schoonen voor de organisatie.

 

Interesse in de foto's? Stuur een e-mail naar webmaster-hetzuiden@voeks.nl en je krijgt ze per WeTransfer opgestuurd.

© Verslag en foto's Danny Touw


Voeks Regionale Leden Vergadering 170407

© Verslag en foto's Danny Touw

 

Op vrijdag 7 april was er weer de jaarlijkse Regionale leden Vergadering van Voeks regio het Zuiden. Ruim 55 Voeks leden waren aanwezig.

 

Het bestuur deed verslag van het afgelopen jaar, er werd financiële verantwoording afgelegd en de begroting voor 2017 werd gepresenteerd. Ook zijn een aantal bestuursleden aftredend waarvan sommigen herkiesbaar. Marjan Pegman en Cees van Terheijden zijn niet herkiesbaar. Daarvoor worden er twee nieuwe bestuursleden aangesteld: Annie Heeren (Secretaris) en Hans Legierse (Penningmeester).

 

Willem van den Boom gaf een toelichting op het pensioen gebeuren.

 

Gewoontegetrouw is er na de lunch, om ca. 13.00 uur een bijzondere lezing. Roelf Venhuizen, voormalig directeur van de NAM, gaf een lezing over de feiten en achtergronden van de aardbevingen in Groningen.

Het 'oude' bestuur.
Het 'oude' bestuur.
De vergadering.
De vergadering.
Cees van Terheijden neemt afscheid als secretaris
Cees van Terheijden neemt afscheid als secretaris
Marjan Pegman neemt afscheid als penningmeester.
Marjan Pegman neemt afscheid als penningmeester.
De nieuwe secretaris Annie Heeren.
De nieuwe secretaris Annie Heeren.
De nieuwe penningmeester Hans Legierse.
De nieuwe penningmeester Hans Legierse.
Het nieuwe bestuur.
Het nieuwe bestuur.
Willem van den Boom.
Willem van den Boom.
Roelf Venhuizen.
Roelf Venhuizen.
Ook zij waren weer aanwezig tijdens de vergadering...
Ook zij waren weer aanwezig tijdens de vergadering...

Piet Van den Broek benoemd tot Lid van Oranje Nassau

Onze collega Piet van den Broek is benoemd tot Lid van Oranje Nassau. 

 

"De 77-jarige Van den Broek wordt benoemd tot Lid van Oranje Nassau voor het feit dat hij zich vanaf 1972 als vrijwilliger zeer intensief heeft ingezet voor diverse maatschappelijke instanties en verenigingen. Hij heeft dat op bijzondere wijze gedaan, waarbij zijn onvoorwaardelijke toewijding voor anderen kenmerkend was en is."

© foto Danny van den Aarsen


Nieuwjaarsreceptie

Beste Voeks leden,

 

Graag wil ik jullie allen, op de valreep, fijne Kerstdagen wensen en natuurlijk een voorspoedig en vooral gezond 2017. Dat laatste hoop ik ook velen van jullie persoonlijk te kunnen toewensen bij de traditionele Nieuwjaarsreceptie op dinsdag 17 januari.

 

De receptie vindt weer plaats in hotel van der Valk te Gilze-Rijen/Tilburg en u bent vanaf 10:30 uur van harte welkom. We kunnen dan gezamenlijk het glas heffen op het nieuwe jaar, een beetje terugkijken en ook optimistisch vooruit zien. Na de lunch, om ca. 13.00 uur, zal mevrouw Lika Smimova weer een prachtig verhaal voor ons vertellen, dit keer over Catharina de Grote, grand dame van de Russische geschiedenis. Als u mee wilt lunchen dan gaarne €15,- overmaken op rekening NL93 INGB 0003 3074 04 t.n.v. Voeks regio Het Zuiden.

 

Ik hoop velen van u dinsdag 17 januari te mogen begroeten.

 

Kees IJzerman

Voorzitter Voeks regio het Zuiden


Kerstdiner 2016

Terugblik Kerstdiner 2016 soos Goes

Op dinsdag 20 december hebben we met 17 personen deelgenomen aan het kerstdiner. Evenals vorig jaar in hotel Terminus te Goes. Bij binnenkomst werden weer vrolijk de handen geschud en even bijgepraat. Daarna was het tijd om aan tafel te gaan. We hadden de keuze kunnen maken uit een vlees of vis menu. Iedereen vond het smakelijk en leuk opgediend. Na de koffie was het weer tijd om huiswaarts te keren. Een en ander resulteerde ook dit jaar weer in de nodige positieve reacties van de deelnemers. Kortom, weer een zeer gezellig kerstdiner. Groeten, Kees de Wee Soos Goes


In Memoriam. Er is een Musketier van ons heen gegaan.

Onlangs kreeg ik te horen dat de heer Jacques van Beusekom is overleden. Een man. Klein van postuur, maar waar iedereen tegenop keek. Wie kent hem niet en ik heb een verhaal te horen gekregen dat ik met jullie wil delen. Jac, enige toelichting bij het overlijden van Jacques.

 

Wij poolden met drie man gedurende een achttiental jaren vanuit Breda naar SNC Moerdijk. De andere poolmaat was Joop van Teeffelen. Veel dingen hebben wij in die jaren gewisseld. Alle drie waren wij afkomstig van de raffinaderij Pernis en woonden in Vlaardingen. Jacques was werkzaam op het laboratorium, Joop werkte bij SNC Pernis als werkvoorbereider bij de technische dienst en zelf was ik verantwoordelijk voor de gang van zake bij de fabrieksstops van de raffinaderij.

 

Ongeveer op de zelfde tijdstippen verhuisden wij naar Breda min of meer in dezelfde woonwijk. Nadere kennismaking bracht ons bij elkaar en besloten te gaan auto poolen. Gelukkig is dat al die jaren goed gegaan misschien wel omdat wij besloten niet tijdens het poolen in de auto te roken. Ook werden er politieke gesprekken gevoerd tussen ons, Joop en Jacques waren linkse rakkers nogal van het felle soort, en ik als Groen Linkser ietwat milder en ook nog katholiek. Joop werd planning assistent bij MTAO, Jacques leraar aan de bedrijfsschool, en Kees moest de toekomstige fabrieksstops in een tijdplanning zetten en de stopvoorbereidingen uitvoeren. Alles met de hand en op papier. Het lukte ons alle drie om ons en het werk waar te maken.

 

Joop van Teeffelen heeft niet lang van zijn pensioen kunnen genieten. Jacques hield het langer vol dank zij de cardiologie. Het alleen zijn viel hem zwaar. De laatste drie maanden moest hij nog in een zorgcentrum in Oosterhout worden opgenomen vanwege dementie.

 

Jac, dit was een terugblik op ons leven als de Drie Musketiers zoals wij spottend wel eens werden genoemd.

 

Kees de Jong


Watersnoodmuseum 2 november 2016

Soos en uitstapje Woensdag 2 november. Om 10:00 komen we weer bij mekaar, voor onze maandelijkse oudekoeienuitdesloothaalochtend. Deze keer bezocht door 18 mannen en, jawel 4 dames. Ook kunnen we dhr. van Gent met zijn echtgenote en Ad van Hoof verwelkomen als ”nieuwe” bezoekers van de sociëteit. Er kwamen natuurlijk weer allerlei onderwerpen voorbij, zoals gebruikelijk.

Om 12:00u bleven degene achter, die ‘s middags naar het Watersnoodmuseum gingen. We hebben weer gezellig genoten van het inmiddels bekende “12-uurtje” van Van der Hooft. Na de lunch gingen sommigen al carpoolent en de rest op eigen gelegenheid naar het museum, waar we opgewacht werden door Raymond Ruijsschaert. De man kwam uit België, maar woont in Dreischor. Na allerlei rondzwervingen over o.a. de wadden is hij neergestreken op een camping in de buurt van het museum, waar hij later nog beheerder van is geworden. Sinds vorig jaar is hij met pensioen en nu fulltime vrijwilliger bij het museum.

Na zijn inleidend gesprek gingen we naar binnen, naar de presentatie kijken, die hij voor ons in mekaar had gezet. Incluis Shell logo en al. Hier begon hij de vertellen over de voorgeschiedenis van het museum en deze ramp misschien wel voorkomen had kunnen worden, als men toen naar de ingenieur Van Veen had geluisterd. (Stukje uit Wikipedia)

Vanaf 1937 waarschuwde Van Veen in publicaties voor zijn werk, en in publicaties onder het pseudoniem ‘'dr. Cassandra'’ voor de te lage dijken in Zuidwest-Nederland. Vooral onder dit pseudoniem kon hij allerlei gedachten lanceren die politiek gezien nogal gevoelig lagen, zonder zelf in de problemen te komen. Omdat studies in de jaren dertig aantoonden dat de dijken inderdaad veel te laag waren, werd in 1939 door Johan Ringers de Stormvloedcommissie ingesteld. In een voorlopig rapport uit 1940 rapporteerde deze commissie dat de dijken inderdaad te laag waren. Omdat dijkverhoging op veel plaatsen niet mogelijk was, werd door Van Veen en de Studiedienst gewerkt aan plannen om enkele Zuid-Hollandse eilanden door dammen met elkaar te verbinden.


Op het eindje, net voor we caisson 4 ingingen gaf hij nog even de uitleg, bij een van de grote landkaarten, dat het gevaar nog lang niet geweken was. De dijken moeten nog steeds verhoogd worden, maar het gevaar dreigt ook vanuit een andere hoek. Vanwege de global warming up krijgen we meer last van gletsjerwater. Zie maar naar de overstromingen bij de rivieren, de laatste tijd. We hebben veel opgestoken. Raymond nogmaals bedankt.


Grote belangstelling voor lezing over ons pensioen voor regio het Zuiden

Janwillem Bouma, directeur van het Shell pensioenfonds, heeft op 19 oktober een lezing gegeven over de ontwikkelingen in de pensioenwereld en specifiek wat dat kan betekenen voor de Shell gepensioneerden. De lezing begon om 13.30 uur in hotel van de Valk in Gilze-Rijen/Tilburg. Wat een opkomst. Ongeveer 70 personen hadden zich opgegeven en zaten tot laat in de middag op het puntje van de stoel. Voorafgaand aan de lezing genoten velen van de inmiddels bekende lunch bij van de Valk. Hij wist heel boeiend en heel volledig uit te leggen hoe het nou zit met dekking graden, het effect van lage rente en hij ging ook in op recente en te verwachten regelgeving rond pensioenen. Ook werd de nieuwe opzet uitgelegd met een nieuw pensioenfonds voor nieuwe employees van Shell. Voor de huidige gepensioneerden veranderd er echter niets, behalve dan dat ook ons pensioenfonds veel last heeft van de lage rente. Er kwamen nog heel veel vragen waardoor het een interessante, interactieve middag werd. J

 

Janwillem, bedankt voor je heldere verhaal en transparantie over ons pensioen en ontwikkelingen in de pensioen wereld.!


Open Dag Shell Chemie Moerdijk

Op zaterdag 22 oktober nam Shell Chemie Moerdijk deel aan de Open Haven dag op het industrieterrein Moerdijk. Veel aannemers waren aanwezig om te laten zien wat ze deden op het Shell terrein. Ook de bedrijfsbrandweer pakte uit met demonstraties. En een gigantische hoogwerker bood de mogelijkheid het Shell terrein van grote hoogte te zien. Hieronder een fotoverslag van de dag.

© Verslag en foto's Danny Touw